Hur vet vi det vi vet?

1

 

Hur är sanningen beskaffad? Vad är sant – för dig, för mig, för oss? Vem har makten att avgöra?

Vems sanning lever vi/du i? Brukar du fundera på det ibland? Vart finns din tilltro?

Vi behöver ställa oss frågan vilken värld vi vill leva i och sen kommer den viktiga följdfrågan Hur kan jag medverka för att skapa denna värld?

1404539812_16fdf956d0_b

Jag upplever att vi ofta försöker förenkla och hitta förklaringar som på något sätt ska göra allt logiskt för oss. Våra hjärnor är funtade så och vi är vana vid att bygga vårt varande på logik. Jag anser att vi med det förhållningsättet till livet och varandet missar något oerhört viktigt. Vi missar magiken och helheten som innefattar de mest spektakulära och fantastiska klargörandena om hela vår existens och dess uppbyggnad.

Våra hjärnors logik vill gärna förminska och förlöjliga hjärtats magik. Logiken tror på det vi kan se och ta på utan större eftertänksamhet och det som inte går att förklara rent logisk klargör man då bäst med ett enkelt “men så är det ju bara”.

Jag brukar ha fjärilen som symbolik för det lärande och synsätt som jag känner så oerhört starkt för. Tänk dig ett fjärilsägg. Hela fjärilens existens finns i det lilla ägget från första början. Det är ”inprogrammerat” att det ska bli en blå, gul, vit eller färggrann fjäril. Hur kan det vara så? Det bara är så? Hjärnans logik tar slut där men ändå vet vi att det är så. Jag nöjer mig inte med det klargörandet. Så är det bara är ingen fullgod förklaring för mig utan det väcker en förundran och en stark vilja att fördjupa mitt vetande mer. Det fördjupade vetandet och den inre visdomen kallar jag ”hjärtats magik” och det har sin start inom oss. Det lilla fjärilsägget innehar en kraft som inte går att se eller ta på, men likväl så finns den där och får ägget att utvecklas till precis den fjäril den är menad att vara.

Vad är vetenskap då? Vad vet vi om de vetenskapliga bevis vi blir matade med? Är det sanningen? Den som förändrats så många gånger genom åren! Är det verkligen något att lägga all sin tilltro på? För mig ger vetskapen inte svar på de existentiella frågor jag ställer mig. Jag har på senaste tiden därför sökt min egen vetskap, min inre övertygelse, hjärtats visdom och på den vägen har jag funnit många andra som gör detsamma. Tillsammans blir vi starka, tillsammans bygger vi nya synsätt och värden. Tillsammans finner vi nya vägar och lösningar. och det känns verkligen som om vetenskapen närmar sig mer och mer. Kvantfysik, forskning kring d et friska i människan och positiv psykologi kommer med stormsteg och mycket som varit dolt för oss inom politik och världsstyre kommer upp till ytan så vi kan ifrågasätta och göra mer medvetna val.

Är våra mänskliga lagar formade med vårt bästa för ögonen? För mig känns de mer som om de bygger på rädsla, kontroll och maktutövning. Jag tror mer på de universella lagarna som bygger på kärlek, ansvar och frihet. Det är på dem jag väljer att lägga mitt fokus, min kraft och min tilltro!5733866534_37c924213c_b

Dela.

Om skribenten

Missa inte våra intressanta artiklar

Läs fler artiklar på huvudsidan

1 kommentar

  1. Pingback: Vad vet vi egentligen? – och Vågar vi tänka nya tankar och prova nya vägar för att veta mer- ??

Lämna en tanke