Är det viktigt att alltid tänka positivt?

0

Den frågan tror jag kan vara bra att ställa sig ibland och även fundera på vad man lägger in i begreppet ”tänka positivt”. I denna text delger jag mina tankar kring detta.

Det finns en väldigt viktig skillnad mellan att ha en positiv inställning till livet och det ”positiva tänkandet” som jag ser det!

En positiv inställning till livet är av stor betydelse för ens egna välmående. Att känna att livet och det som sker har en mening, att känna acceptans och att egenvärde. Men det är INTE att likställa med positivt tänkande och att alltid vara glad. Det tycker jag är en viktig skillnad värd att förmedla…

Alla känslor finns av en anledning. De kan ses som själens sätt att kommunicera med oss och vi gör bäst i att uppleva dem och vägledas av dem men inte värdera dem. Finns det egentligen positiva och negativa känslor? Eller är det så att känslorna känns tunga eller lätta i kroppen? Och vad vill de i så fall säga oss?

Livet är ju inte alltid positivt och glatt. Saker händer som vi inte mår bra av och det är helt okej. Det är så för alla även om man kanske har svårt att tro det ibland när man läser på sociala medier m.m. Ändå är det också där som många också öppnar sig och berättar om ångest, depressioner, trauman m.m. som de tar sig igenom. Det är en plats att mötas och lära men då kan vi inte gå omkring och vara rädda för att känna tyngd, sorg, oro m.m. Det är ju också en del av livet och det är mer än okej att falla. Det viktiga är att ta sig upp igen. Att ta sig igenom även tunga känslor och stunder är en viktig del av livet som vi kan lära oss otroligt mycket av.

Så visst är det bra att boosta våra hjärnor med ett positivt tänk och fina glädjande ord men inte på bekostnad av våra känslor. Vi ska aldrig förneka, eller stänga av det vi innerst inne känner utan ta oss igenom det, acceptera och lära.

Jag tror faktiskt inte ens att det är särskilt hälsosamt att tänka positivt om hela kroppen och ens inre skriker sorg. Vi behöver känna, acceptera, reflektera och ta oss igenom det som känns tungt för att på andra sidan kan vi upptäcka att det fanns en mening med det. Jag är av den övertygelsen att det finns en mening med allt även om den kan vara svår att greppa i visa stunder. Jag förstår att det kan vara en irriterande tanke för en del som inte är av samma åsikt och känsla. Men det är likväl min sanning och en insikt jag verkligen står för. Det är just den övertygelsen och känslan djupt inom mig som är att ”leva positivt” för mig. Det handlar med andra ord inte om att alltid tänka och försöka känna positivt. Att bara acceptera, tillåta och känna positiva känslor eller att vara glad för jämnan anser jag nog snarare är att leva i förnekelse…

Det finns inte ett liv som är rakt igenom rosenskimrande och bekymmerslöst och det vet vi alla egentligen. Ändå jämför vi oss gärna med andra och deras livssituationer både på gott och ont. Det vi kan må bättre av att förstå och tänka på är att vi aldrig kan veta hela sanningen om andra men vi kan intressera oss och utvecklas i våra inre så att vi med tiden kan närma oss hela vår egna sanningar och upplevelser.

Att vi alla är olika och öppnar oss olika mycket när det gäller våra inre känslor och erfarenheter behöver vi ju också acceptera. Det är ok att måla upp en fasad utåt på medier och för folk man inte känner, men det är precis lika ok och t.o.m. riktigt starkt att öppna sig helt och ärligt och äkta. Det viktiga i detta anser jag vara att var och en får göra det valet själva och att vi inte dömer varandra på vägen… samt att vi är medvetna om att det ALDRIG är hela sanningen vi får till oss den vägen…

Vill man hjälpa någon som är inne i en tung och svår period är det bästa att lyssna och finnas där.  Att försöka förstå meningen bakom, hitta den tillsammans. Känn medkänsla men se upp för medlidande skulle jag vilja säga. För medlidande är en annan sak som inte är av godo i någon annans sorgearbete och på väg genom svårigheter anser jag. Går vi in i lidandet och ömkande växer det och det är aldrig positivt. Även om det kan vara riktigt skönt och bekräftande för den som är nere… så är det inte till någon direkt hjälp på vägen upp som jag ser det. Medkänsla däremot är mera konstruktiv och medhjälplig – att finnas där och finna NYA vägar tillsammans.

Att jobba med sig själv och sina känslor är viktigt. Vi bör sträva efter och anstränga oss för att ta oss igenom tunga känslor, erfarenheter utan att värdera och förkasta dem för de finns av en anledning. Att ha en klick människor omkring sig där man verkligen känner att man kan få göra det öppet, ärligt och äkta utan dömande och förlöjligande underlättar självfallet detta inre arbete avsevärt.

We are all in this together. Let us help each other!! <3 Let us live and learn together. <3

 

Dela.

Om skribenten

Missa inte våra intressanta artiklar

Läs fler artiklar på huvudsidan

Lämna en tanke