Hur kan vetenskapen gynna folkhälsan?

2

Är vetenskap en allomfattande sanning? Vad är sant? Vad är sanning? Vad är fakta? Vad är visdom? Vad är bra och rätt för dig? Vad är bra och rätt för mig? Frågorna är många och stora i dessa tider? Och dessutom väldigt intressanta och viktiga att djupdyka i tycker jag.

I takt med att medvetandet på jorden och i oss människor ökar/expanderar så växer också ifrågasättandet och funderingarna kring vad som verkligen händer och sker omkring oss, inom oss och varför, samt vad vi kan göra åt det. Svaren kan bli olika och mångfasetterade så det gäller att tänka efter och känna in både en och två gånger anser jag. Mänsklighetens girighet och bekvämlighet är inte till vår fördel och det finns olika agendor och falskhet omkring oss lite var stans, icke att förglömma men inte heller att lägga mest fokus på.

Fakta inom vetenskap, psykologi och hälsomedvetenhet m.m. har förändrats och kommer förändras ännu mer framöver. Det är min fulla övertygelse. Det finns redan nu forskning och vetenskap som pekar på olika saker så vart man söker är av vikt för svaren man finner. Vet vi att de Vetenskapliga redogörelser som når oss är rakt igenom evidensbaserade och fullständig bevislig sanning? Tar vi tid att läsa igenom dem helt och fullt för att få hela spektrumet av saker som framkommit i rapporterna?  För om vi inte får se helheten så förs vi bakom ljuset och vetenskapen är precis som mycket annat i livet mer komplex och mångfasetterat än vad vi lärt oss tro. Vetenskapen är ingen allomfattande och bestående sanning utan mer ett sätt bland flera att försöka förstå, tolka och klargöra sin/vår verklighet på.  INTENTIONEN bakom forskning och vetenskapliga studier är väldigt avgörande i det stora hela och tyvärr också gällande resultaten som når den stora massan.

Vart lägger vi fokus och tillit individuellt och kollektivt? Friskheten eller sjukdomen? Ser vi kroppen som en helhet, ett holistiskt system, där allt påverkar varandra och samverkar eller ser vi varje del som separerad och oberoende av de andra?   Vill vi satsa på att lindra symtom eller vill vi finna och rätta till den bakomliggande problematiken/obalansen som kroppen signalerar om?

För våra kroppar och dess system talar till oss. Har vi ont, eller blir sjuka av något slag så finns det en anledning till det. Går vi omkring med obalanser, stress, näringsbrister m.m. en längre tid så tar vår kropp skada och säger ifrån på ett eller annat sätt. Kroppen alarmerar och det ska vi nog vara glada och tacksamma för egentligen men lättare sagt än gjort när man är mitt i det förstås.

Hur bra vill vi må? Hur bra kan vi må?

Vill vi äta piller hela livet och må lite si så där, få biverkningar och ta ytterligare piller för dem så är det ett val vi absolut är fria att göra. Det har vi ju dessutom högkostnadsskydd på i vårt moderna, demokratiska och härliga land av valmöjligheter.

Vill vi hellre ge vår kropp förutsättningar att läka sig själv och bli piggare, friskare och mer välmående med tiden så finns en hel del fantastiska alternativ där med. Men det får då oftast bekostas ur egen ficka och har dessutom myndigheter och läkemedelsindustrier flåsandes i nacken med sina dolda agendor och sitt vinsintresse titt som tätt. Då ska det smutskastas och försvåras vilket väcker en frustration i mig.

Jag älskar att ta del av människors livsresor och erfarenheter till ett friskare, sundare och mer nyanserat liv. Människor med kunskap och vetskap de själva erövrat via livet och inte enbart via att läsa, forskat och utbildat sig den mentala vägen. Det känns så mycket mer trovärdigt, levande och respektfullt för mig då. Sen bör det ena inte utesluta det andra här heller. Inget ska förkastas eller förringas.

Men när det gäller den moderna högt uppsatta vetenskapen/expertis som ligger till grund för så många beslut som våra makthavare tar över våra huvuden så finns det en hel del att ifrågasätta. Och NU om någon gång så är det hög tid att gå samman och göra det. Vår frihet och vår hälsa står faktiskt på spel! Våra val försöker läggas i andras händer och jag kan tyvärr inte känna välviljan i det som sker just nu men tack och lov så känner jag mer och mer styrka i mig själv på vägen.

Vad består och är våra kroppar uppbyggda av? Celler! Det är de allra flesta medvetna om och Vad behöver då dessa celler för att fungera optimalt? Vad säger den viktiga forskningen om det idag?! Vet dagens skolmedisinska läkare ens det? Hur utbildas de?

Hur kan uråldriga läkekonster, medicinska örter, naturläkemedel och metoder som tjänat människan i 1000-tals år helt plötsligt bli humbug och båg på 1900-talet då läkemedlesindustrin med sina kemiska preparat och konstgjorda ämnen kommer in på marknaden?  Kroppen kan väl ändå aldrig ha en brist på kemiska preparat om vi tänker efter… Men våra kroppar kan absolut ha brister och obalanser gällande näringsämnen – vitaminer, mineraler, fettsyror mm. Får inte våra celler den nutrition och balans de behöver för sin förnyelse och uppbyggnad så lyckas de heller inte på bästa sätt… ganska enkel ekvation egentligen ju… Vi behöver samla in det vi så länge vetat och levt efter igen och låta det möta all den kunskap och kraft vi förvärvat på vägen liv efter liv på denna planet!

Mänsklighetens girighet och bekvämlighet håller verkligen på att ta ut sin rätt. Vi har snart förgjort både oss själva och den fantastiska planet som just nu är vårt hem. Det gör mig så frustrerad. Hur långt ska det gå? Är det inte hög tid att vidga perspektivet och möta problematiken med olika infallsvinklar och förbättringsmöjligheter. Om vi alla har välmående människor, hållbara planet och en ljusare framtid som vision och sikte borde väl samarbete och förståelse vara viktigare än konkurrens och vinstintressen?

För att ta ett exempel av många… Hur kan t.ex. en växt som hampa förbjudas när medicinsk cannabis är långt ifrån så mycket drog som det preparat som finns i många av de antidepressiva medel som skrivs ut idag? Att lättvindigt skriva ut starka mediciner till barn med diverse bokstavskombinationer, sömnbesvär, eller stressrelaterade symptom är för mig rena rama galenskapen och gör mig både rädd, arg och ledsen.

Österländsk medicin och vetenskap bör inte anses mindre viktig eller mindre värd än den västerländska skolmedicinen. Den är ett oerhört viktigt komplement och perspektiv i att förstå och hjälpa våra kroppar till läkning och hälsa. Viktigt att förstå i detta är även att dessa alternativa behandlings former inte kan forskas fram på samma sätt som de kemiska då tanken är mer komplex och ser till individ och helhet istället för specifikt symtom och lindring av just det där och då. Det går alltså inte hjälpa kroppen till självläkning genom att dämpa samma symtom med ett och samma piller för alla. Våra kroppar är finurligare än så och grundorsaken till ett visst problem kan bero på flera olika saker. Vilket de alternativa metoderna går till grunden med. Därför är det empiriska studier och erfarenhetsbaserad forskning som blir det väsentliga där. Vilka det finns många!

Att bota inom det alternativa handlar inte om att dämpa symtom och trolla bort kroppens alarmsignaler utan snarare att lyssna på dem ta reda på orsaken bakom samt hjälpa kroppen att läka sig själv. Se vart bristerna finns till ohälsan, sjukdomen och stötta upp kroppen så dess egna läkningssystem triggas igång och ges de rätta förutsättningarna. Detta gynnar friskhet inte sjukdom

Jag är för egen del och eget intresse inte i behov av vetenskapliga bevis och studier för vad som är sant och evidensbaserat gällande detta. Senaste åren har jag djuptdykt i den verklighet och sanning som är rätt och bra för mig. Som gör mig lycklig och som stärker mig på många olika sätt. Livet vägleder mig som jag ser det och jag har funnit att min väg till lycka och välmående har sin kraft och grund mer i det österländska och holistiska sättet att se på vår kropp och vårt varande. Men det är tyvärr svårare att anamma i ett land som Sverige med sin fyrkantighet gällande hälsa, frisk- och sjukvård. Men fler och fler höjer sina röster även här och ifrågasätter det system som råder, samt att sjukdomar av i dag inte alltid går att råda bot på genom att enbart läsa läkarboken och allehanda piller för diverse symtom. Även detta har en mening i processen. Det finns mycket forskning, vetenskap och forskning som stödjer den visdom som nu växer. Tack och lov.

Vi behöver tänka om och öppna upp för ”nya” perspektiv, finna nya vägar och mötas någonstans på mitten.

Jag är tacksam för att processen där är i full gång och jag tar mina steg på vägen för att hjälpa till på traven. Hälsofrihet är mycket viktigt för mig och jag anser det vara en folklig rättighet i en demokrati och en värld där man säger sig värna om människan och individen.

En hälsofrihet där man absolut måste få ha rätten till sin egna kropp själv och bestämma om man vill ta ett experimentellt vaccin eller inte. Det valet ska icke ha någon betydelse hur vida man ska få tillgång till det samhälle man betalar skatt till… Då är demokratin ute… Vi får se vart Sverige är på väg nu och framåt… jag tänker fortsätta göra min röst och min sanning hörd samt aldrig låta mig tvingas till någonting emot min vilja. Tvång och hot biter icke på en stark kvinna som mig längre. Jag vet min väg, gör mina val och tar mitt ansvar. PUNKT!

Dela.

Om skribenten

Missa inte våra intressanta artiklar

Läs fler artiklar på huvudsidan

2 kommentarer

  1. Sandra den

    Hej Jessica! Mycket bra inlägg. Är helt och hållet med på din linje och försöker att sprida detta men tyvärr är det många som inte vill ta till sig det utan litar på de traditionella sätten. Jag tror att vi är två stycken på jobbet som inte har vaccinerat oss mot corona, jag upplever en passiv aggressivitet från andra pga det. Jag tror mycket på kroppens egen självläkning. Har blivit diagnostiserad med en kronisk sjukdom som jag är fast besluten att läka och övervinna för det finns ingen logik i förklaringen om hur den är kronisk. Tack! Önskar dig en fin dag!

    • Jessica Tindra Örtengren den

      Hej och tack för dina rader. Det är sorgligt att människor inte vill acceptera och respektera de val andra medmänniskor gör. Det viktigaste av allt är att lära sig lyssna på sin intuition, känna in sin kropp och följa sitt hjärta. Inte alltid det lättaste för vi har inte fått lära oss det genom åren men det är en spännande och väldigt stärkande process att djupdyka i. Vi ska absolut inte tvingas till något hela vårt väsen ropar NEJ till oavsett vad det må vara . Min kropp, mitt liv och min verklighet äger jag och ingen annan. Varmt lycka till till dig på din väg genom livet. Stor kram Jessica Tindra

Lämna en tanke