I själen på en Elefant!

0

elefant3         I morse när jag tittade igenom mitt nyhetsflöde på facebook etsade sig en bild fast på min näthinna. Det gjorde så ont inom mig och tårarna rann. Bilden föreställde en liten elefantunge fast med rep och två, än som slog på den med piskor och påkar med mera. Det stod att detta bland annat görs i Thailand för att ”tämja” elefanterna så att de kan bli turistattraktioner och låta sig ridas på m.m.

Denna metod kallas Phajaan eller ”the cruch” och är tydligen att sätta att ”breaking the spirit” i elefantungen som tagits från sin mamma och göra den rädd och medgörlig. Mitt hjärta går sönder när jag hör sådana här saker. Jag blir ledsen, arg och bedrövad över människors ofantliga grymhet!

Att vi är beredda att behandla djur som skit för våra sjuka nöjens skulle är för mig helt oförståeligt och oacceptabelt.

Jag vill poängtera att syftet jag har med denna text är att förmedla tankar och inte att döma. Jag är övertygad om att många som åker iväg till dessa länder inte har en aning om att detta förskräckligt grymma sätt att hantera djuren på används för att göra dem till våra slavar men jag hoppas att fler och fler börjar tänka efter så att det kan få ett slut.

Vem skulle vilja rida på en elefant efter att ha blivit informerad och kanske t.o.m sett bilder från en phajaan? Vem skulle kunna fotografera sig på en elefantrygg och sedan stolt visa upp för vänner, barn och barnbarn? Inte många skulle jag tro? Min förhoppning är att denna hemska attraktion dör ut tillsammans med annan hemsk underhållning där djur plågas, torteras, utnyttjas eller dödas för sjuka eller ovetande människors nöjes skull.

Det värker i hjärtat på mig när jag tänker på att jag tog mina barn till kring flackande cirkusar när de var små men jag visste inte bättre då. Jag försöker tänka att alla gör så gott de kan efter den kunskap och förmåga de har men hur de som utför alla extremt grymma och ondskefulla handlingarna kan leva med sig själva har jag oerhört svårt att förstå. Jag undrar om de sover gott om nätterna? Hoppas inte det!

Nyligen röstade EU-parlamentet för att EU:s bidrag till tjurfäktning ska tas bort. Helt sjukt att det överhuvudtaget funnits något sådant och tydligen har det legat på över en miljard kronor. Hur galet är inte det?

Det känns tack och lov ibland som om vi är på väg åt rätt håll och den känslan vill jag också förmedla. Jag tror att människor i allmänhet börjar bli mer medvetna, ifrågasättande och dessutom mer villiga till att protestera mot saker som känns fel. Jag lägger mitt hopp och tilltro till OSS… den stora massan av välvilliga och godhjärtade människor som mer och mer börjar förstå att alla har ett ansvar och ALLA kan göra skillnad.

elefant2

Dela.

Om skribenten

Missa inte våra intressanta artiklar

Läs fler artiklar på huvudsidan

Lämna en tanke