Ordlek för själen – älska, själska, skälska

1

På alla hjärtans dag delade en av mina fina vänner på facebook denna text och den inspirerade mig till att fortsätta leka med orden och dess betydelse eftersom de innehöll viktiga vinklingar som jag också funderat en del kring. Tack Underbara Piiia Turpeinen för att du fick igång mig. Tycker absolut vi borde få in ord som själska, själskoga och vänniskor i svenska språket.

Ordet ”Själskog” & dess verbform “att själskoga” glittrade till i mitt sinne ett flertal gånger igår då jag var ute till skogs… Hmmm… Själ… Skog… själslig skog… Själskoga… Hi hi hi… jamen det är ju DET jag gör när jag är där ute i det vilda  !

Nyfikenheten väcktes… googlade loss för att söka efter “själskog”… och till min förvåning fann jag inte just den sammansättningen av orden ”själ” & ”skog”… “Älskog” däremot är helt klart närmast besläktat… och har (enligt Wiktionary) två betydelser: 

– (poetiskt) sexuell kärlek, samlag 

– (ålderdomligt) kärlek… ”älskog” i sin tur har rötter i fornsvenska ”ælskoghe” som är en hopslagning av ”älska” & ”håg”. ”Håg” betyder bl.a. sinne, sinnelag, intresse, passion.

Själskoga innebär för mig att älska min själ… dvs. mig själv… fullt närvarande i skogens skönhet… Ägna mig åt denna passion som boostar mig med livsglädje och salighet… Naturbada 🌳 och möta andra själar i skogen… gestaltade bl.a av träd…
”Själska”… är förresten ett annat ord som spontant uppenbarar sig här uppe i hjärnkontoret i skrivande stund 
😉 … Själ… älska… Ja… det är ju Alla Hjärtans Dag… älska er själ(va)… sprid den kärleken till andra… inte bara idag utan alla dagar  Själska/ själskoga loss!  (Piiia Turpeinen) 

Ordet skogsbada kom glädjande nog med på svenska nyordslistan 2017 med betydelsen att gå ut i skogen och öppna sina sinnen. En terapiform som går ut på att vistas i skogen som en metod för att reducera stress. Något som används i Japan sedan 1980 med god effekt.

Att naturen är besjälad och en fantastisk plats att läka kropp och själ i är för mig varken någon nyhet eller något märkligt utan snarare en vedertagen övertygelse. Naturen har oanade förmågor att hjälpa oss till välmående och vi kan använda oss av den för att släppa negativ energi och fylla på med kraft, styrka och kärlek.

Så när vi själskogar oss healar och läker vi oss själva och fyller på med god energi. Att själskoga skänker harmoni och hjälper oss att själska oss själva, livet, varandra och världen.

Att själska-  att älska med själen. Själen älskar villkorslöst med helt ren och fullkomlig kärlek. Jag har sökt ett ord som skiljer den universella rena kärleken från den mer mänskliga som människan skapat för att uppleva kärlek och samhörighet på jorden. När man älskar någon är egot ofta med på ett hörn och vill äga, kontrollera, bli beroende och skapa en känsla av att man aldrig skulle klara sig utan varandra m.m. Den kärleken behöver inte vara fel och det är inte heller antingen eller men det är något annat än när man verkligen känner kraften och styrkan i att själska helt villkorslöst och utan förbehåll och krav!

Vi är själar med mänskliga upplevelser, vi lever i en manifesterad illusion så att själska med själen är egentligen mer naturligt för oss än att älska med ego och sinne men det har vi har glömt. Som jag ser vi är vi på jorden för att söka och minnas det igen att hitta tillbaka till den villkorslösa kärleken och sprida den både inåt och utåt.

Ett annat ord jag kände behov av i dessa reflektioner är ”att skälska” – det ”älskande” där rädsloenergin råder, maktmissbruk, skäll och skuldbeläggande som ett uttryck för kärlek. Det låter ju inte som kärlek alls och det är det egentligen inte heller men i vårt mänskliga sinne kan vi ibland få för oss det. Vår oro, vår rädsla och kontroll styr ibland relationer och luras oss tro att det är äkta kärlek vi känner och agerar efter i stunden fast vi egentligen handlar i rädsla.

Jag vill här även  tillägga att dessa tre sätt att visa och känna kärlek – älska, själska och skälska – kan kombineras och pendla beroende på vårt egna välmående och stressnivån eller medvetandenivån inom oss. Vi bär alla på förmågan till alla dessa tre nivåer av kärlek inom oss och med ökad medvetenhet så förändras vårt fokus.

Det är bara i själskandet vi har släppt all rädsla och kontroll till förmånen att kunna leva i universell tillit och flöde. Då älskar vi helt villkorslöst och utan förbehåll och krav tillbaka. Det är den strävan våra själar har men egot har också något att säga till om när vi är i upplevelsen av våra fysiska kroppar och det finns en mening med det. Så njut, lev, upplev, älska och själska men försök att minimera skälskandet för det tär mer än man tro på alla inblandande.

Ett annat ord Piiia introducerat mig i är VÄNNISKOR. Tänk vad fint va om vi alla skulle se varandra som VÄNNER i skor! Olika skor. Låna varandras skor. Dansa, steppa, själska loss i olika skor hej vilt. Så underbar världen skulle vara då tro jag. <3

”Män i skor” känns inte lika balanserat, jämställt och målande vackert när man väl börjar laborera och leka med orden och dess uppbyggnad och betydelse.

Ord har betydelse men ännu större betydelse har ENERGIN vi lägger i orden.

 

Dela.

Om skribenten

Missa inte våra intressanta artiklar

Läs fler artiklar på huvudsidan

1 kommentar

  1. Piiia kan vända och leka med orden så att de blir mer än summan av det sammanlagda,öppnar upp dörren mot magin och miraklen! Min före detta sambo arbetade åt Svenska Akademien i drygt 20 år och jag tror kanske inte hon känt sig bekväm i Börshuset.(och vem gjorde det, egentligen?) Men hon hade varit värdig!

Lämna en tanke