My truth – reflektioner kring Me too- Kampanjen och annat!

4

Jag har som de flesta andra följt “Me too processen” och försökt ta in flera infallsvinklar av den. Det är lite så jag fungerar – vill gärna belysa och se på saker från alla möjliga håll och kanter. Jag har en djup övertygelse om att ALLT har en mening och har därför alltid som intention att försöka komma åt den inom mig själv först och främst. Observera och känna vad som väcks inom mig och låta saker och ting landa för att sedan framföra mina ståndpunkter i sak.

Jag hade kunnat skriva en ”mee too” status men har valt att låta bli av olika anledningar. Har inte riktigt känt mig manad på något sätt. Något har tagit emot för min del. Jag har redan bearbetat händelserna i olika omgångar och lämnat det bakom mig men också lyckats att förlåta både mig själv och övriga inblandade äkta och djupt för att HELT släppa och gå vidare.  När det handlar om förlåtelser av mig själv kan ju det säkert upplevas som provocerande för vad har en antastad, utnyttjad flicka/kvinna att förlåta sig själv kring. Men när jag väl började arbeta med mitt självvärde och min självrespekt m.m. på djupet så blev det en VÄLDIGT självklar del i processen.

Nu väljer jag att dela mina tankar och åsikter kring den kampanj som pågår via denna text. Alla har som alltid sina unika pusselbitar till helheten och detta får bli min. Jag har läst inlägg som både är för och emot och kan själv fina vettiga åsikter och ställningstaganden i dem båda. Det finns egentligen inget antingen eller, svart eller vitt anser jag. Alla har sina upplevelser, erfarenheter och åsikter av saker och det med all rätt. Det viktiga är att inte döma, skuldbelägga eller nedvärdera någon annan i sin vilja att bli respekterad, älskad och förstådd.  Inte någon annan oavsett kön, identitet, trosuppfattning eller något annat.

Jag vill verkligen poängtera att jag faktiskt tycker att kampanjen är väldigt bra för att den väcker något inom de allra flesta av oss. Den skapar debatt, får oss att tänka till, prata om saker och ta ställning. Det om något behövs i dessa tider av förändring och expansion.

Det som jag tycker är oerhört viktigt att lyfta i detta sammanhang är VAD man egentligen tar ställning till (för eller emot) och HUR man pratar om saker. För det är egentligen där den stora skillnaden ligger och vi har alla och alltid möjlighet att välja. Vill vi ha ett bättre och mer medmänsklig samhälle att leva i så måste vi själva vara med och skapa det. Jag är övertygad om att alla har betydelse. Alla val vi gör stora som små har också betydelse enligt mig. Tankar vi tänker, ord vi sänder ut, känslor vi förnekar och skam vi sväljer har också relevans i det stora hela. Så MIN starka önskan är att INGEN ska behöva känna sig maktlös.

 

Något som jag finner helt fantastiskt och underbart gällande denna kampanj är att den öppnar upp för att prata känslor och visa sårbarhet.  Att det grepp som skuld och skam haft om mänskligheten börjar skingras mer och mer för jag är säker på att det om något för oss närmare varandra. När vi vågar känna och prata om våra känslor, visa oss sårbara inför varandra så helas och läker våra inre sår och det gäller både män och kvinnor. Jag tror på att lyfta ALLAS lika värde och rätt till respekt och förståelse.

Jag har även funderat en del kring medias, nyheternas och visa gruppers/individers vinklingar och hets i det som kommer fram. Kampanjer och demonstrationer som ”Me too” kan om det vill sig illa tyvärr leda till större motsättningar, starkare grupperingar och onödig förödande smutskastning m.m. Det tror jag egentligen att ytterst få vill för vinner ingen på i längden. De allra flesta förstår nog innerst inne att det inte är vägen till ett mer kärleksfullt och öppet samhälle.

Vi har alla ansvar för oss själva och när vi börjar lyfta upp, transformera och släppa vårt egna mörker, reda ut vår tyngd och se igenom de skuggsidor och dömande vi bär inom oss så löses bit för bit upp både individuellt och kollektivt. Den universella och villkorslösa kärleken är en fantastisk och helande kraft som vi alla har tillgång till och med medvetenhet och övning kan använda oss av på vår resa genom livet och vardagen.

Jag menar med detta absolut inte att vi ska godta att människor behandlar oss eller varandra illa -tvärtom. Vi ska absolut stå upp för oss själva och varandra. – TILLSAMMANS över alla gränser för kärleken. !

Frågor kring ALLAS lika värde är oerhört viktiga i dessa omvälvande tider av förändringar. Allt kan och kommer bli bättre med tiden. Det tror jag starkt på. Vi kommer ta oss igenom de fakta och de sanningar vi behöver för att finna de lösningar vi söker. Processen är i full gång och alla gör sina val och har sitt ansvar på vägen.

Dela.

Om skribenten

Missa inte våra intressanta artiklar

Läs fler artiklar på huvudsidan

4 kommentarer

  1. Fin text Jessica! Du ringar in tankar runt metoo#kampanjen mycket klokt. Det som är stort i den är just att lyfta på locket, och våga prata utan skam. Inget kan bli bättre av att döljas.

    • Tack Yvonne. <3 Precis!! Jag hoppas verkligen människor och mänsklighet lyckas släppa det grepp som Skam, skuld och rädsla länge haft om oss och ge mer plats åt kärleken, förståelse och förlåtelse på alla plan. 🙂

Lämna en tanke